ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΛΑΣΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1950 - 1975, ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΓΟΝΙΜΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ. ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ e-mail: diadromeszois@gmail.com

Τρίτη 12 Μαΐου 2009

Χαιρετισμός του Κλεάνθη Γρίβα για την παρουσίαση του βιβλίου




Η προσωπική μαρτυρία του Πέτρου Βλάσση αναφέρεται σε μια εποχή επικινδυνότητας όπου η συμμετοχή στα κοινά ήταν ανιδιοτελής και συνεπαγόταν -πάντα- προσωπικό ρίσκο.

Μια εποχή που φαντάζει εξόχως μακρινή σε σχέση με τη σημερινή εποχή της καθολικής κλεπτοκρατίας που η συμμετοχή στα κοινά είναι απολύτως ιδιοτελής και με μοναδικό κίνητρο το προσωπικό κέρδος.

Διαβάζοντάς την μαρτυρία του Πέτρου, έχει κανείς την εντύπωση ότι κάποιος φίλος διηγείται μια μπερδεμένη προσωπική του ιστορία και -που και που- χαμογελάει πονηρά, λέγοντας: Τελικά το έζησα κι αυτό…

Η μαρτυρία αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του Πέτρου. Εντάχθηκε, αγωνίστηκε, κατέβαλε το ανάλογο τίμημα και βγήκε ζωντανός για να καταγράψει τη δική του «μια εποχή στην κόλαση» (που, από ορισμένες απόψεις, ήταν καλύτερη από την εποχή στον «παράδεισο» που την διαδέχθηκε). Μόνο που… «έφτασε αργά, της πήραν άλλοι τη θέση».

Μετά την «εποχή στην κόλαση» (που ανατράπηκε εκ των έξω και άνω), οι γραφειοκρατίες που βρίσκονταν εντεύθεν και εκείθεν της εξουσίας εκστράτευσαν για να βιάσουν την ιστορία, να την κατακρεουργήσουν και να την μεταπλάσουν σε Μύθο.

● Αρχικά, οι νέοι συνδιαχειριστές της εξουσίας (συμπολιτευόμενοι και αντιπολιτευόμενοι) περιμάζεψαν αίμα, πτώματα, διαψευσμένες ελπίδες και όνειρα, τα ανέμειξαν με τη χολή που ξερνάει η «ύπαρξή» τους και κατασκεύασαν ένα αποτρόπαιο χαρμάνι και στήριξαν την εξουσία τους στο χρηματιστήριο της πρώτης, τυχοδιωκτικής, φάσης της Μεταπολίτευσης.

● Στη συνέχεια, περιμάζεψαν τα γεγονότα, τα «καθάρισαν» από κάθε επικίνδυνο φορτίο, τα ξανάπλασαν κατά το δοκούν, μετέτρεψαν την Ιστορία σε Μύθο, παρήγαγαν ένα αηδιαστικό γραφειοκρατικό αμάλγαμα και στήριξαν την εξουσία τους στο χρηματιστήριο της δεύτερης, κλεπτοκρατικής, φάσης της Μεταπολίτευσης.

Δεν έχει πλάκα η ζωή;

Καλοτάξιδη η μαρτυρία σου Πέτρο
Κίνητρο {μάλλον όχι (αν και δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό). }

Κλεάνθης Γρίβας

Θεσσαλονίκη 8 Μαίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: