ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΛΑΣΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1950 - 1975, ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΓΟΝΙΜΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ. ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ e-mail: diadromeszois@gmail.com

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Τσ Σκόπια και οι Έλληνες


"Στα Σκόπια, μια πόλη του παλιού και του καινούργιου, βλέπεις άχαρες πολυκατοικίες στην θέση κατεστραμμένων από τους σεισμούς σπιτιών, δίπλα σε παλιά παραδοσιακά. Οι υπερμοντέρνοι νεαροί και οι κουρασμένοι απόμαχοι, μαζί με τους Αλβανούς, τους Τούρκους, το μελισσολόι των Τσιγγάνων και τους "άρχοντες" Ελληνόφωνους, αποτελούν το ανθρώπινο ντεκόρ των Σκοπίων.
Οι Ελληνόφωνοι Σλαβομακεδόνες, ηγέτες του κόμματος και της "Δημοκρατίας", αφού αυτοανακηρύχθηκαν "Μακεδονομάχοι" και άλλαξαν το επίθετό τους προσθέτοντας κατάληξη -ωφ ή -όφσκι, είναι η προνομιούχα κάστα, τόσο πνευματικά όσο και υλικά. Μιλούν φυσικά Σλαβομακεδονικά.
Οι μετρημένοι που παραμένουν Έλληνες, δεν ανήκουν στην προνομιούχα κάστα.
...................................................................
Αρκετές χιλιάδες από Τασκένδη και Ρουμανία, εγκαταστάθηκαν εδώ, βλέποντας σαν μικρότερο κακό να αλλάξουν την κατάληξη του ονόματός των, με αντιστάθμισμα να ακούν Ελληνικό Ραδιόφωνο και να είναι κοντά στην Πατρίδα που η νοσταλγία δεν τους αφήνει στιγμή να ξεχάσουν....."

(απόσπασμα από το βιβλίο -ο Πέτρος Βλάσσης, κατά την περιπλάνησή του στην Ευρώπη στην περίοδο της εξορίας του, κρατούσε σημειώσεις για όσα μέρη επισκεπτόταν)

Δεν υπάρχουν σχόλια: