ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΛΑΣΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1950 - 1975, ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΓΟΝΙΜΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ. ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ e-mail: diadromeszois@gmail.com

Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ 8/5/2009


Την Παρασκευή 8 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου "Διαδρομές Ζωής" στην Κέρκυρα, από το βιβλιοπωλείο "Κίνητρο" και τη βιβλιοθήκη "Λήδα Καλογεροπούλου".

Οι ομιλητές, ένα πάνελ που σε πολλούς μπορεί να φαίνεται αταίριαστο, προσέγγισαν και ανέλυσαν το βιβλίο, ασχολήθηκαν με τον άνθρωπο Πέτρο Βλάσση και τα ζητήματα που πραγματεύεται στο έργο του, ο καθένας από διαφορετική πλευρά, αφού καθένας από αυτούς έχει ξεχωριστή ιδιότητα και διαφορετική πολιτική άποψη. Ένας πρώην Υπουργός, μία ιστορικός, ένας Καθηγητής Ιστορίας και ένας λογοτέχνης, ήταν λογικό ότι θα διατύπωναν διαφορετικές τοποθετήσεις, ότι θα φώτιζαν ο καθένας με την ιδιαίτερη ματιά του τις "Διαδρομές Ζωής".

Η Μαρία Καμονάχου, ιστορικός (και λογοτέχνης) επικεντρώθηκε στον άνθρωπο Πέτρο Βλάσση και κέρδισε το κοινό με την ενδελεχή της προσέγγιση στις ανθρώπινες εκείνες αξίες που ώθησαν τον συγγραφέα (και πολλούς άλλους της γενιάς του) να αγωνιστεί όπως αγωνίστηκε. Το συναίσθημα και η συναισθηματική ηθική κατέχουν τη δική τους θέση στον ψυχισμό μας, τόσο ως εναύσματα για δράση, όσο και ως παράγοντες ολοκλήρωσης της προσωπικότητας. Αίσθηση προκάλεσε ο παραλληλισμός του Πέτρου Βλάσση και των άλλων "αφανών ηρώων" της γενιάς του με τον Δον Κιχώτη: οι φαινομενικά μάταιοι αγώνες απέναντι σε αντιπάλους που δεν μπορούν να νικηθούν, η αναζήτηση ενός ιδανικού άυλου, μα και υπέροχου, σε πείσμα των καιρών. Πέτυχαν; Δεν είναι εύκολο να αποφανθεί κανείς. Είναι βέβαιο, όμως, κατά την ομιλήτρια, ότι οι άνθρωποι αυτοί προκάλεσαν μία "ρωγμή" στην καθημερινότητα, μία σχισμή φωτός που μπορούμε ακόμη να δούμε.

Ο Θεοτόκης Ζερβός, λογοτέχνης, αναφέρθηκε στη γλώσσα ως μέσο έκφρασης των ζητημάτων που αγγίζει ο Πέτρος Βλάσσης, αλλά και ως στοιχείου εκφοράς μίας στάσης ζωής και αναζήτησης. Η χρήση της γλώσσας στο πρώτο μέρος του βιβλίου όπου ο συγγραφέας παραθέτει τη διαδρομή του μέχρι το Στρασβούργο (τα παιδικά του χρόνια στη Λευκίμμη και τα νεανικά του στις μαθητικές και φοιτητικές οργανώσεις), κατά τον ομιλητή διαθέτει μία επάρκεια, η οποία εκφράζει την πληρότητα σε ιδέες και ηθική που χαρακτηρίζουν αυτές τις ηλικίες, ειδικά εκείνη τη γενιά. Ο Θεοτόκης Ζερβός έθεσε τον προβληματισμό του σχετικά με το αποτέλεσμα των αγώνων της γενιάς του δημοκρατικού και αντιδικτατορικού αγώνα, με βάση το αποτέλεσμα, δηλαδή τη σημερινή Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν πέτυχαν, αλλά "δεν μπορούμε να ευτελίσουμε ούτε τη νιότη, ούτε τη δράση". Οι "Διαδρομές Ζωής", κατά τον ομιλητή δεν έχουν μόνο ιστορική αξία, αλλά αποτελούν ένα "αποδεικτικό στάσης ζωής".

Ο Νίκος Καραπιδάκης, Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, προσέγγισε το βιβλίο και όσα πραγματεύεται ο συγγραφέας, από την πλευρά του ιστορικού. Διαπίστωσε την αξία του ως τεκμηρίου, τόσο ως δευτερογενούς (σε επίπεδο αφήγησης) όσο και ως πρωτογενούς (σε επίπεδο παράθεσης πρωτογενούς υλικού) πηγής της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, της ιστορίας της Αντίστασης (ο ομιλητής χρησιμοποίησε τον όρο "Αντίσταση" χωρίς επιθετικό προσδιορισμό, θέλοντας προφανώς να τονίσει την ενότητα αναλόγων φαινομένων και δράσεων) στην Κέρκυρα, αλλά και του εξωτερικού κατά τη συγκεκριμένη περίοδο. Μάλιστα, κάλεσε και άλλους που κατέχουν ανάλογο υλικό να το διαθέσουν ώστε να δημιουργηθεί ένα corpus τεκμηρίων, τα οποία θα μας επιτρέψουν να προσεγγίσουμε πλέον σε βάθος και σε εύρος τη συγκεκριμένη περίοδο, τώρα μάλιστα που ως κοινωνία είμαστε πιο ώριμοι και αποφορτισμένοι. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Καραπιδάκης αναφέρθηκε επίσης στο νόημα και το αποτέλεσμα των αγώνων της γενιάς της Αντίστασης. Η σημερινή ελληνική πραγματικότητα ίσως δεν αφήνει πολλά περιθώρια ώστε να χαρακτηριστούν επιτυχημένοι οι αγώνες αυτών των ανθρώπων, όμως, κατά τον ομιλητή, η δράση τους, δίχως άλλο, μας έχει προσφέρει το πολύτιμο αγαθό της αξιοπρέπειας, το οποίο ως κοινωνία καλούμαστε να τιμήσουμε.

Ο Σπύρος Καλούδης, πρώην Υπουργός, προσέγγισε το βιβλίο από την πολιτική του πλευρά. Τόνισε ότι η Δικτατορία ήταν αναπόφευκτη, αλλά οι άσχημες καταστάσεις που επέφερε οδήγησαν ανθρώπους σαν τον Πέτρο Βλάσση να αγωνιστούν και να μας δώσουν την ελπίδα ότι πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι να αντιστέκονται σ' εκείνους που επιβουλεύονται την Ελευθερία.΄

Η εκδήλωση έκλεισε με τη μουσική του συνθέτη Σπύρου Σαμοΐλη, ο οποίος αποτύπωσε και μουσικά το στίγμα της εποχής, ερεθίζοντας το συναισθηματικό αισθητήριο του κοινού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: