ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΛΑΣΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΚΕΨΕΙΣ, ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΥΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1950 - 1975, ΜΕ ΕΣΤΙΑΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΡΙΣΙΜΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΓΟΝΙΜΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.
ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΡΤΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΘΡΑ. ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΣΤΟ e-mail: diadromeszois@gmail.com

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2009

Ο Θ. Καλαφάτης για τις "Διαδρομές Ζωής"

Το βιβλίο του Πέτρου Βλάσση «Διαδρομές ζωής: Πολιτική και Πολιτικοί» αποτελεί μια προσωπική μαρτυρία, από τις λίγες, για την αντιδικτατορική δράση και τους αντιστασιακούς αγώνες στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Συνδυάζει την προσωπική αφήγηση με την πολιτική ανάλυση, την προσωπική εξιστόρηση με τη γενική πολιτική και κοινωνική ιστορία και φωτίζει πολλές πλευρές της σύστασης και ανάπτυξης των αντιστασιακών οργανώσεων καθώς και της δράσης και της πολιτικής στάσης των μελών τους, την περίοδο 1967-1974.
Ανεξάρτητα της διάταξης των επιμέρους κεφαλαίων το βιβλίο χωρίζεται σε τρείς μεγάλες ενότητες – διαδρομές: πριν από τη Χούντα, κατά τη διάρκεια της και μετά.
Στην πρώτη ενότητα δίνεται το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ανδρώνεται και πολιτικοποιείται ο συγγραφέας. Ο αυτοσαρκασμός και το κερκυραϊκό χιούμορ συνδυάζονται με μια διεισδυτική εξέταση της πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης. Στη δεύτερη ενότητα διακρίνονται τρείς σταθμοί: ο στρατός, το Στρασβούργο όπου καταθέτει ως μάρτυρας εναντίον της Χούντας για τα βασανιστήρια που υπέστη στη διάρκεια της σύλληψής του, και η μεγάλη διαδρομή του στις ευρωπαϊκές πόλεις ως στρατευμένο μέλος των αντιδικτατορικών οργανώσεων. Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζεται η μεγάλη ατομική διαδρομή του συγγραφέα που αφορά την περιπέτειά του στη Δυτική Ευρώπη καθώς και την επιστροφή του στην Ελλάδα, μετά την πτώση της Χούντας, και την επαγγελματική και κοινωνική του ενσωμάτωση.
Αξίζει να αναφερθούμε στο μεγάλο σώμα αρχειακών τεκμηρίων από το οποίο διανθίζεται το βιβλίο. Πρόκειται για την αλληλογραφία του Πέτρου Βλάσση με μέλη και υπευθύνους των αντιστασιακών οργανώσεων στη Δυτική Ευρώπη, με φίλους κρατούμενους στην Ελλάδα και με τα μέλη της οικογενείας του. Το περιεχόμενο των επιστολών αποτελεί ένα μεγάλο καθρέφτη για τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις αντιστασιακές οργανώσεις στο εξωτερικό και τις πολιτικές που ακολούθησαν.
Μέσα απ’ αυτές της διαδρομές ο Πέτρος Βλάσσης είδε και έμαθε πολλά, παρέμεινε ζωντανός και όρθιος. Δεν αλέστηκε από τις μυλόπετρες της καθημερινότητας και των κοινωνικών και πολιτικών μηχανισμών.
(από τον πρόλογο του βιβλίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: